Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Vilnius

Vilnius történet

Vilnius, Litvánia, Történet

Vilnius története

Vilnius, Litvánia, Történet

Vilnius, Litvánia fővárosa az ország délkeleti csücskében fekszik. A város egy dombon épült, a Neris folyó partján. Egykoron erődként szolgált kezdetben a németek, majd a krími tatárok ellen. 

Bár Vilniust évtizedeken keresztül elhanyagolták, mégis a litván fővárosnak van az egyik legkiterjedtebb óvárosa Kelet-Európában, ahol erőt és bizakodást sugárzó templomtornyok magasodnak. 1944-ben az óvárost az UNESCO világörökségi területnek nyilvánították. 

Vilnius és környéke egykor Lengyelországhoz tartozott, a két országot kutya-macska barátság kötötte össze, majd egy házasság egyesítette 1386-ban. 1795-ben Vilniust bekebelezte az orosz birodalom, és a lengyelesítést oroszosítás követte.

Napjainkban a város lakosságának fele litván, kisebb százalékuk lengyel, orosz és belorusz. A háború előtt Vilnius az egyik legnagyobb zsidó város, valamint a jiddis könyvkiadás központja volt Európában. A városközpontban az új utcák és épületek az egykori gettó területén helyezkednek el: a nácik mintegy 150 000 lakosát mészárolták le.

A sokféle templomon kívül a város színes törtéleme tárul fel szemünk előtt, ha meglátogatjuk a litván fővárost. Érdemes megnézni a XVI. századból származó Hajnal kaput, a hívők csodatévő ikonjával, a korábbi KGB épületet, ahol volt foglyok kalauzolnak. 

A legnagyobb élmény a templomok megtekintése, és egy kis séta a kövezett utcákon, ahol régiségboltok, kávézók, éttermek és üzletek várják a betérő turistákat. Vilnius vonzerejét emelik a sörözők is, amelyek nyáron uralják az utcákat.

Forrás: Nyitott szemmel: Balti államok

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!